Find the answer to your Linux question:
Results 1 to 2 of 2
Hi, I just installed linux on my laptop. Everything works fine so far , except xorg. Im getting the following error when i try to "startx" as normal user, as ...
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
  1. #1
    Just Joined!
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4

    xorg: Failed to load module...


    Hi,

    I just installed linux on my laptop. Everything works fine so far , except xorg.
    Im getting the following error when i try to "startx" as normal user, as well as as root:

    Code:
    X Window System Version 6.8.2
    Release Date: 9 February 2005
    X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.8.2
    Build Operating System: Linux 2.6.12 i686 [ELF]
    Current Operating System: Linux airfilter 2.6.14-gentoo-r2 #1 PREEMPT Tue Nov 29 19:45:38 UTC 2005 i686
    Build Date: 29 November 2005
            Before reporting problems, check http://wiki.X.Org
            to make sure that you have the latest version.
    Module Loader present
    Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
            (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
            (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Dec  2 00:07:08 2005
    (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    Couldn't open RGB_DB '/usr/X11/lib/X11/rgb'
    (EE) Failed to load module "bitmap" (module does not exist, 0)
    (EE) Failed to load module "pcidata" (module does not exist, 0)
    
    Fatal server error:
    Unable to load required base modules, Exiting...
    
    
    Please consult the The X.Org Foundation support
             at http://wiki.X.Org
     for help.
    Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    
    
    XIO:  fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0.0"
          after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.
    Its a 1,7ghz Toshiba Tecra 9100, graphic card is a S3 SuperSavage.
    I copied the xorg.conf from a webpage about that Laptop + Xorg.
    Can someone please give me hint?

  2. #2
    Just Joined!
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4
    Ah, with xorgconfig it worked, at least a bit =)

    But now there is... hard to explain. Its a laptop. And the X-Screen is only a small part of the real LCD. There is a huge black area around it. It seems its only using a small, centered part of the LCD.

    Do u know how to fix that

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •