Hi all Linuxers
I am currently having trouble with a Minton MWC 8017 webcam I have just bought.
I am a Pardus user but it seems similar problems are experienced with other distros, too.
After inserting the USB plug of the camera in, the response to dmesg is as follows:
usb 2-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
usb 2-1: New USB device found, idVendor=0ac8, idProduct=307b
usb 2-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
usb 2-1: Product: PC Camera
usb 2-1: Manufacturer: Vimicro Corp.
Linux video capture interface: v2.00
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: USB GSPCA camera found.(ZC3XX)
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [spca5xx_probe:4298] Camera type JPEG
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/Vimicro/zc3xx.h: [zc3xx_config:591] Sensor OV7620
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [spca5xx_getcapability:1255] maxw 640 maxh 480 minw 160 minh 120
usbcore: registered new interface driver gspca
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: gspca driver 01.00.20 registered
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [gspca_set_isoc_ep:951] ISO EndPoint found 0x81 AlternateSet 7
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [gspca_set_isoc_ep:951] ISO EndPoint found 0x81 AlternateSet 7
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [gspca_set_isoc_ep:951] ISO EndPoint found 0x81 AlternateSet 7
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [spca5xx_do_ioctl:2131] Bridge ZC301-2
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [spca5xx_do_ioctl:2131] Bridge ZC301-2
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [gspca_set_isoc_ep:951] ISO EndPoint found 0x81 AlternateSet 7
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [gspca_set_isoc_ep:951] ISO EndPoint found 0x81 AlternateSet 7
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [spca5xx_do_ioctl:2131] Bridge ZC301-2
/var/pisi/gspca-0.0_20071224-14/work/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [spca5xx_do_ioctl:2131] Bridge ZC301-2
So, it seems the computer recognises the webcam.
When I type /usr/sbin/lsusb, I get
Bus 002 Device 002: ID 0ac8:307b Z-Star Microelectronics Corp. USB 1.1 Webcam
When I type test-webcam, I get the following:
MPlayer dev-SVN-r28227 (C) 2000-2008 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Celeron(R) M CPU 520 @ 1.60GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 6)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
MPlayer has been compiled with runtime CPU detection.
CODECCFG: 134 sound & 284 video codecs present
INPUT: /dev/input/js0 kumanda kolu açılamadı: No such file or directory
INPUT: Kumanda kolu girdisi açılamıyor
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
LIRC: LIRC desteği açılamadı!
GLOBAL: [MENU] Menü ayar dosyası açılamıyor: /home/Etchgow/.mplayer/menu.conf
CPLAYER: Menu initiated: /usr/share/mplayer/menu.conf
CPLAYER: tv:// oynatılıyor
Önbellek doyumu: 0.00% (0 bayt)
DEMUXER: TV dosya biçimi bulundu!
TV: Chosen driver: v4l2
name: Video 4 Linux 2 input
author: Martin Olschewski <olschewski@zpr.uni-koeln.de>
comment: first try, more to come
TV: v4l2: ioctl query capabilities failed: Invalid argument
TV: v4l2: ioctl set mute failed: Invalid argument
TV: v4l2: 0 frames successfully processed, 0 frames dropped.
CPLAYER:
CPLAYER:
Exiting... (End of file)
(Most of this response was in Turkish, so I translated it partially)
I get no other response then. Then, I typed wxcam, and received the following message:
Determining video4linux API version...
/dev/video0 is not a V4L2 device
Using video4linux 1 API
Determining palette format...
Found palette VIDEO_PALETTE_RGB24
and a wxcam window pops in, but it remains unresponsive (though it is responsive when the webcam is unplugged). Then, I exit with Ctrl-C, and type test-webcam -v4l, and get the following response:
MPlayer dev-SVN-r28227 (C) 2000-2008 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Celeron(R) M CPU 520 @ 1.60GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 6)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
MPlayer compiled with runtime CPU detection.
CODECCFG: 134 sound & 284 video codecs present
INPUT: /dev/input/js0 kumanda kolu açılamadı: No such file or directory
INPUT: Kumanda kolu girdisi açılamıyor
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
LIRC: LIRC desteği açılamadı!
GLOBAL: [MENU] Menü ayar dosyası açılamıyor: /home/Etchgow/.mplayer/menu.conf
CPLAYER: Menü başlatıldı: /usr/share/mplayer/menu.conf
CPLAYER: tv:// oynatılıyor
Önbellek doyumu: 0.00% (0 bayt)
DEMUXER: TV file format found!
TV: Selected driver: v4l
isim: Video 4 Linux input
yazar: Alex Beregszaszi
yorum: under development
TV: Selected device: LDLC OV7620+VC302
TV: Capabilites: capture
TV: Device type: 1
TV: Supported sizes: 160x120 => 640x480
TV: Inputs: 1
TV: 0: ZC301-2: (tuner:0, normal)
TV: Using input 'ZC301-2'
TV: tv.c: norm_from_string(pal): Dandik norm parametresi, default olarak ayarlanıyor.
TV: Unknown norm!
TV: Hata: Norm ayarlanamıyor!
TV: Seçilen girişin bir ayarlayıcı yok!
ASS: [ass] auto-open
VFILTER: Video filtresi açılıyor: [mirror]
VFILTER: Video filtresi açılıyor: [hqdn3d]
VFILTER: Video filtresi açılıyor: [pp=hb:a/vb:a]
VFILTER: Video filtresi açılıyor: [screenshot]
ASS: [ass] Init
ASS: [ass] Yazıtipi tampon belleği güncelleniyor.
CPLAYER: ================================================== ========================
DECVIDEO: Video decoder açılıyor: [raw] RAW Uncompressed Video
DECVIDEO: VDec: vo ayar isteği - 640 x 480 (tercih csp: Planar YV12)
DECVIDEO: [PP] External postprocessing filter used, max q = 6
CPLAYER: VDec: Planar YV12 used as output csp (0 yok)
wScaler: reducing / aligning filtersize 5 -> 4
SwScaler: reducing / aligning filtersize 5 -> 4
SwScaler: reducing / aligning filtersize 5 -> 4
SwScaler: reducing / aligning filtersize 5 -> 4
[swscaler @ 0x9504470]BICUBIC scaler, from yuv420p to rgb24 using MMX2
[swscaler @ 0x9504470]using 4-tap MMX scaler for horizontal luminance scaling
[swscaler @ 0x9504470]using 4-tap MMX scaler for horizontal chrominance scaling
[swscaler @ 0x9504470]using n-tap MMX scaler for vertical scaling (BGR)
[swscaler @ 0x9504470]640x480 -> 800x600
CPLAYER: VO: [xv] 640x480 => 800x600 Planar YV12 [zoom]
DECVIDEO: Selected video codec: [rawyv12] vfm: raw (RAW YV12)
CPLAYER: ================================================== ========================
CPLAYER: Sound: no sound!
CPLAYER: FPS is forced as 60.000 (ftime: 0.017)
CPLAYER: Çalma başlatılıyor...
and an mplayer window pops, but remains blank. I exit with pressing Ctrl-C twice.
What must I do? I also tried amsn but nothing changed. I definitely cannot use this webcam.
Best regards.