Find the answer to your Linux question:
Results 1 to 5 of 5
Guys, I have an ASUS z71v notebook and am desperately trying to get it to work with headphones. The note book only has a line (s pdif) and mic. jack. ...
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
  1. #1
    Just Joined!
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    7

    ASUS z71v alsa problems. No headphone sound.


    Guys, I have an ASUS z71v notebook and am desperately trying to get it to work with headphones. The note book only has a line (s pdif) and mic. jack. Thats it I plug in my headphones the same way i do in windows and my laptop speakers turn off. However, no sound from the headphones. I compiled the alsa-driver myself, its 1.09

    Okay so heres a nice lspci
    • 00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 2590 (rev 03)
      00:01.0 PCI bridge: Intel Corp.: Unknown device 2591 (rev 03)
      00:1b.0 Class 0403: Intel Corp.: Unknown device 2668 (rev 04)
      00:1c.0 PCI bridge: Intel Corp. I/O Controller Hub PCI Express Port 0 (rev 04)
      00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB (rev 04)
      00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB (rev 04)
      00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB (rev 04)
      00:1d.3 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB (rev 04)
      00:1d.7 USB Controller: Intel Corp. I/O Controller Hub USB2 (rev 04)
      00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BAM/CAM PCI Bridge (rev d4)
      00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp.: Unknown device 2641 (rev 04)
      00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. I/O Controller Hub PATA (rev 04)
      01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation: Unknown device 0144 (rev a2)
      03:00.0 Ethernet controller: Marvell Yukon Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter (rev 13)
      03:01.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
      03:01.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
      03:01.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 04)
      03:03.0 Network controller: Intel Corp.: Unknown device 4223 (rev 05)

    and now for an lsmod
    • bash-3.00# lsmod
      Module Size Used by
      snd_pcm_oss 48544 -
      snd_mixer_oss 17504 -
      snd_hda_intel 12992 -
      snd_hda_codec 67648 -
      snd_pcm 83908 -
      snd_timer 21412 -
      snd 48356 -
      snd_page_alloc 7492 -
      nvidia 3917372 -
      ieee80211_crypt_wep 3972 -
      ipw2200 155784 -
      ieee80211 38244 -
      ieee80211_crypt 4328 -

    and finally my modprobe.conf
    • # --- BEGIN: Generated by ALSACONF, do not edit. ---
      # --- ALSACONF verion 1.0.8 ---
      alias snd-card-0 snd-hda-intel
      alias sound-slot-0 snd-hda-intel
      # --- END: Generated by ALSACONF, do not edit. ---

    Again this is the Azalia "compliant" "Intel High definition Audio" Realtek ALC 880 chip.

    Again the headphones work fine with this setup in windows... any ideas. I've searched and am yet to find someone else with this problem. But then again, the z71v is a pretty new notebook.

    Thanks again in advance!

    Dmitry

  2. #2
    Just Joined!
    Join Date
    May 2005
    Location
    Grass Valley, CA
    Posts
    3

    Re: ASUS z71v alsa problems. No headphone sound.

    Have a look at my page on getting Linux to run on this laptop.
    http://resonance.org/~josh/laptop.html

    Spoiler: You'll need to get latest ALSA CVS.

    Cheers!

    Josh Green

    Update: Actually there is a new release (1.0.9rc4a) which appears to have Z71V support.

  3. #3
    Just Joined!
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    1

    same problem

    I am having the same problem but installed alsa through compiling source from the very beginning. Any luck yourself yet?

  4. #4
    Just Joined!
    Join Date
    May 2005
    Location
    Grass Valley, CA
    Posts
    3
    Headphones work fine for me with latest ALSA on the Z71V. Make sure you have the "Headphone" volume unmuted and turned up. Of note is that the headphone and Front speakers are 2 separate volume controls.

  5. #5
    Just Joined!
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    1
    This is working
    http://dev-board.com/?p=16

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •