Find the answer to your Linux question:
Results 1 to 2 of 2
I have just installed Gentoo on my computer and I can not get my sound card to work. I simply do not know where to start. When I start x-server ...
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
  1. #1
    Just Joined!
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Northern California
    Posts
    19

    PCI Soundblaster 16 not working


    I have just installed Gentoo on my computer and I can not get my sound card to work. I simply do not know where to start. When I start x-server (KDE) I get a message saying:"device /dev/dsp can't be opened (No Such Device)" I assume this means that it can not find my sound card. I tried downloading Open Sound System (OSS) and installing it but oss gave me an error that it could not remove my old sound driver. This makes no sense to me. Any ideas?

    EDIT: I just looked in the KDE control center sound settings. Hitting 'test' for the system bell does not even produce a sound. As for the sound card, it is set to 'autodetect'

  2. #2
    Linux User zeeone's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Third Stone From The Sun
    Posts
    287
    Try this link http://www.linuxforums.org/forum/topic-41168.html It is not for a SB16 but it covers anything you would ever want to know about setting up an sound card under Gentoo.
    Research, research, research before you walk the plank.
    Registered Linux User #398829

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •