Find the answer to your Linux question:
Results 1 to 2 of 2
Hi, I've been using SuSE 9.1 for a few months. Yesterday tried to make backup (through yast) and prepare boot floopies (yast). After these operations (backup failed due to the ...
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
  1. #1
    Just Joined!
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    50

    No root device found - HELP


    Hi,

    I've been using SuSE 9.1 for a few months. Yesterday tried to make backup (through yast) and prepare boot floopies (yast).

    After these operations (backup failed due to the lack of space) I can not boot linux. Before I rebooted I looked like some drives had been unmounted.

    When I tried to boot it tries and then gives the message:

    ===========
    Waiting for device /dev/hdb3 to appear;
    ... not found device nodes;
    by-ip by-path console fb0 fd0 hda hdb loop0 loop1 ..(etc)
    No root device found; exit to bin/sh
    ===========


    By the way fdisk before these problems reported:
    ===============
    Disk /dev/hda: 10.2 GB, 10242892800 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 1245 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

    Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/hda1 * 1 772 6201058+ b W95 FAT32
    /dev/hda2 773 1245 3799372+ f W95 Ext'd (LBA)
    /dev/hda5 773 1245 3799341 b W95 FAT32

    Disk /dev/hdb: 80.0 GB, 80026361856 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

    Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/hdb1 1 4536 36435388+ c W95 FAT32 (LBA)
    /dev/hdb2 4537 4616 642600 82 Linux swap
    /dev/hdb3 * 4617 9728 41062140 83 Linux


    ===============

    I use grub with following config:
    ======
    title Linux
    kernel (hd1,2)/boot/vmlinuz root=/dev/hdb3 splash=silent desktop resume=/de
    initrd (hd1,2)/boot/initrd
    =========

    But I also use smb with grub and I doesn't show now that hdb3 is bootable.

    The last boot floopy is corrupted, unfortunatelly
    I don't possess rescue floppy.

    Please give me some hints hot to rescue this.

  2. #2
    Just Joined!
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    50

    ok

    I installed grub again, activate grub partition, located it in MBR of hdb3 and now is OK>

    The question is how that happened?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •