Find the answer to your Linux question:
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 19
I currently have Mint 12 LDXE installed, and it barely runs with its whopping 256 MB or RAM. What other OS has a slightly smaller footprint? I burned the ISO ...
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
  1. #1
    Just Joined! asand1's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Oregon USA
    Posts
    47

    OS for Compaq Presario 2100 (7.5lbs of slow)?


    I currently have Mint 12 LDXE installed, and it barely runs with its whopping 256 MB or RAM. What other OS has a slightly smaller footprint?
    I burned the ISO disc for Carolina 1.2 Puppy Linux, and can boot live, but I don't see an option to install to the HDD. There is just one optical drive, and one good USB port, so thumb drive and CD are out.
    I was looking at Mint 7 Ldxe, but dodnt have any more DVD-R discs, just CD.

  2. #2
    Linux Guru
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    4,201
    Look left at my avatar.

    My Desktop

    Before you think it is too hard to learn.
    I am just a scooter tramp with a GED. That distro made me smarter.

    Go for the Full 13.2 iso. Make a 1 gig partition using the option in the installer where the button is to open the partition manager.
    https://www.youtube.com/watch?v=9kCo...8DDQkBJ5YSfVrt

    Another option for you is Slitaz.
    You search google and distrowatch for it.

    Both fit on cd.
    Last edited by rokytnji; 07-19-2014 at 02:56 AM.

  3. #3
    Linux Guru
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    4,201
    I burned the ISO disc for Carolina 1.2 Puppy Linux, and can boot live, but I don't see an option to install to the HDD.
    I am replying now on my Carolina Puppy Install.

    Code:
    # inxi -Fxz
    System:    Host: puppypc13232 Kernel: 3.2.13-ski i686 (32 bit, gcc: 4.3.4) 
               Desktop: Xfce 4.10.0 (Gtk 2.24.8) Distro: Carolina Linux Linux 3.2.13-ski [ arch]
    Machine:   System: LENOVO product: 6075BHU version: ThinkCentre M57
               Mobo: LENOVO model: LENOVO Bios: LENOVO version: 2RKT41AUS date: 03/20/2008
    CPU:       Dual core Intel Pentium Dual CPU E2160 (-MCP-) cache: 1024 KB flags: (lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 7186.76 
               Clock Speeds: 1: 1200.00 MHz 2: 1200.00 MHz
    Graphics:  Card: Intel 82Q35 Express Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 
               X.org: 1.11.0 drivers: intel (unloaded: vesa) tty size: 80x24 Advanced Data: N/A for root 
    Audio:     Card: Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 
               Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: 1.0.24
    Network:   Card-1: Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI driver: rt61pci ver: 2.3.0 bus-ID: 11:0c.0
               IF: wlan0 state: up mac: <filter>
               Card-2: Intel 82566DM-2 Gigabit Network Connection driver: e1000e ver: 1.5.1-k port: 1820 bus-ID: 00:19.0
               IF: eth0 state: down mac: <filter>
    Drives:    HDD Total Size: (400.1GB,1.1% used) () 1: id: /dev/sda model: WDC_WD3200AAKS size: 320.1GB temp: 45C 
               2: id: /dev/sdb model: ST380815AS size: 80.0GB temp: 45C 
    Partition: ID: swap-1 size: 1.07GB used: 0.00GB (0%) fs: swap 
    RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
    Sensors:   None detected - is lm-sensors installed and configured?
    Info:      Processes: 117 Uptime: 9:53 Memory: 352.2/3753.4MB Runlevel: 5 Gcc sys: 4.3.4 
               Client: Shell (bash 3.00.16) inxi: 1.9.17
    My post about it where I mod at is at
    Carolina 1.2 Puppy Linux - Other Operating Systems... - Smartest Computing

    Search engine for Puppy if you decide to use Carolina

    Puppy Linux Search

    You should post at the Carolina thread on where to look for the installer. I don't recall how I installed mine from a live usb made with unetbootin on this IBM Desktop computer.
    Puppy Linux Discussion Forum :: View topic - Carolina - 1.2

    Edit: Though
    Carolina is a fork of the Saluki project. Saluki is a woof-build based on Racy 5.2 with Xfce. The suggested target hardware are computers less than 5 years old. It should run reasonably fast on older machines and netbooks, but Xfce does need a bit more ram and cpu than the standard ROX/Jwm puppy - probably at least 512MB of ram and 1GHz CPU for decent performance.
    from

    http://puppylinux.org/wikka/Carolina

    so your specs might be a little weak. In any case. 256MB of ram is going to be a pain to run any big modern browser on. If me. I would install UZBL browser in any linux
    install you decide to go with. I run it as my secondary browser in AntiX since synaptic carries it. It installs just fine and makes a menu entry in AntiX also. It makes use of any plugins like flash or java
    without any hoop jumping. It took me only 1 day to learn how to use it.

    Lastly, If I was you. I'd slap in another 256MB stick of ram. I own a IBM a22M that I did that with that is a Pentium 3 and runs AntiX respectfully, even with Iceweasel browser. 256MB ram sticks are a dime a dozen.
    Last edited by rokytnji; 07-19-2014 at 03:06 AM.

  4. $spacer_open
    $spacer_close
  5. #4
    Just Joined! asand1's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Oregon USA
    Posts
    47
    Quote Originally Posted by rokytnji View Post

    Before you think it is too hard to learn.
    I am just a scooter tramp with a GED. That distro made me smarter.

    Go for the Full 13.2 iso. Make a 1 gig partition using the option in the installer where the button is to open the partition manager.

    Another option for you is Slitaz.
    You search google and distrowatch for it.

    Both fit on cd.
    For 32 bit, do I DL the X64 or the 386? And why the partition, I want no other OS's?

  6. #5
    Linux Guru
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    4,201
    For 32 bit, do I DL the X64 or the 386? And why the partition, I want no other OS's?
    386.

    The swap partition is to help you if you run the gui installer. If you run the cli installer. Which I have not needed to do on my machines because of my suggestion of making a swap partition. You can probably get by without it.

    Edit. I never rely on the install to the whole drive option while on 258MB of ram running a GUI installer. /swap is a safety precautions of mine.

  7. #6
    Just Joined! asand1's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Oregon USA
    Posts
    47
    Code:
    Linux antiX1 3.7.10-antix.5-486-smp #2 SMP Tue Oct 15 20:58:22 EEST 2013 i686 GNU/Linux
    Still moving really slow.

  8. #7
    Linux Guru
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    4,201
    Quote Originally Posted by asand1 View Post
    Code:
    Linux antiX1 3.7.10-antix.5-486-smp #2 SMP Tue Oct 15 20:58:22 EEST 2013 i686 GNU/Linux
    Still moving really slow.
    Lastly, If I was you. I'd slap in another 256MB stick of ram. I own a IBM a22M that I did that with that is a Pentium 3 and runs AntiX respectfully, even with Iceweasel browser. 256MB ram sticks are a dime a dozen.
    You can't expect miracles on 256MB of ram in todays web experience. You can install UZBL browser through synaptic or use links2 or Dillo Browser which are already installed. I don't know why expect blindly fast speeds with the specs you posted.

    Software won't overcome that. If you want to try a alternative. Try Guy Dog Puppy Linux or Barebones Puppy Linux or Slitaz.
    Me. I would fork out a couple of bucks for a 256MB ram stick myself. I read that a Compaq 2100 can accept 2 gig of ram.


    Notice I will probably be the only one to go into detail on this thread.
    KolibriOS is even smaller and Minix is also.
    Or bite the bullet and run Windows on it I guess.
    Last edited by rokytnji; 07-20-2014 at 03:37 AM.

  9. #8
    Just Joined! asand1's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Oregon USA
    Posts
    47
    Thank you for all your help. I will hold out for more RAM, and try a lighter browser for now. This lappy is not critical for me, it sat behind the couch ignored fir two years.

    Sent from my DROIDX using Tapatalk 2

  10. #9
    Linux Guru
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    4,201

  11. #10
    Just Joined! asand1's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Oregon USA
    Posts
    47
    Just pulled the panel and looked. I have two sticks of Corsair Value Select VS512SSD266. I'm pretty sure that it only showed 256 mb, but I'm banned from computers today. I'll check the actual detected ram size tomorrow. BTW, the model # is 2170US.





    Sent from my DROIDX using Tapatalk 2
    Last edited by asand1; 07-20-2014 at 11:37 PM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •