Find the answer to your Linux question:
Results 1 to 5 of 5
66082.1 hi all, I'm trying to configure my mandrake 10.0 distro to connect to the internet. I'm using a ethernet connection from a university lan.Here is my ipconfig /all output ...
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
  1. #1
    Just Joined!
    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    4

    help setting up internet


    66082.1

    hi all,

    I'm trying to configure my mandrake 10.0 distro to connect to the internet. I'm using a ethernet connection from a university lan.Here is my ipconfig /all output from windows with some info modified.

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : hostName

    Primary Dns Suffix . . . . . . . : suffix
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
    DNS Suffix Search List. . . . . . : more suffix addresses

    Ethernet adapter Local Area Connection 2:

    Connection-specific DNS Suffix . : tcd.ie
    Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/100+ Managem

    Physical Address. . . . . . . . . : mac add

    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : my assigned ip
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 134.226.125.2
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 134.226.1.114
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 134.226.1.114
    134.226.1.24
    134.226.1.28
    134.226.81.11

    I entered some of this info with drakconnect, gnome gui to configure eth card, but do not know what to enter for ZeroConfig hostname ( don't know what this is about, short explanation would be appreciated ). I then tried to ping my assigned ip addr, which worked, but could not ping my default gateway.

    I appreciate this topic has been covered loads but I am a newbie and any help would be recieved gladly. The ethernet card i will use is eth1. How would one do this manually ie from the command line?

    Thanks,

    James

  2. #2
    Linux Guru lakerdonald's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    St. Petersburg, FL
    Posts
    5,035
    okay:
    1)Open up a terminal
    2)Type:
    Code:
    su -
    ifconfig eth1 up
    dhclient eth1 -s 134.226.1.114
    -lakerdonald

  3. #3
    Just Joined!
    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    4
    Here's the output for running dhclient eth1 -s 134.226.1.114
    Code:
    Internet Software Consortium DHCP Client V3.0.1rc13
    Copyright 1995-2002 Internet Software Consortium.
    All rights reserved.
    For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP
     
    sit0: unknown hardware address type 776
    sit0: unknown hardware address type 776
    Listening on LPF/eth1/00:90:27:57:3a:8e
    Sending on   LPF/eth1/00:90:27:57:3a:8e
    Sending on   Socket/fallback
    DHCPDISCOVER on eth1 to 134.226.1.114 port 67 interval 7
    DHCPDISCOVER on eth1 to 134.226.1.114 port 67 interval 16
    DHCPDISCOVER on eth1 to 134.226.1.114 port 67 interval 12
    DHCPDISCOVER on eth1 to 134.226.1.114 port 67 interval 21
    DHCPDISCOVER on eth1 to 134.226.1.114 port 67 interval 5
    No DHCPOFFERS received.
    No working leases in persistent database - sleeping.
    Here's the output of ifconfig -a

    Code:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0A:E6:27:B6:FE
              BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
              Interrupt:11 Base address:0xd400
     
    eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:90:27:57:3A:8E
              inet6 addr: fe80::290:27ff:fe57:3a8e/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:6489 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:27 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:616714 (602.2 Kb)  TX bytes:7902 (7.7 Kb)
              Interrupt:11 Base address:0xe000
     
    lo        Link encap:Local Loopback
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:174 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:174 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:13310 (12.9 Kb)  TX bytes:13310 (12.9 Kb)
     
    sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4
              NOARP  MTU:1480  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    And this is output of netstat -rn
    Code:
    Kernel IP routing table
    Destination     Gateway         Genmask         Flags   MSS Window  irtt Iface
    127.0.0.0       0.0.0.0         255.0.0.0       U         0 0          0 lo

  4. $spacer_open
    $spacer_close
  5. #4
    Just Joined!
    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    4
    When I ran net_mon there appeared to be network activity been recieved by eth1 but none being sent?

  6. #5
    Linux Guru lakerdonald's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    St. Petersburg, FL
    Posts
    5,035
    okay then:
    try this
    Code:
    su -
    ifconfig eth1 up
    dhclient eth1

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •