Find the answer to your Linux question:
Results 1 to 7 of 7
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
  1. #1
    Linux Newbie blnl's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    The Netherlands
    Posts
    207

    Exclamation Debugging TLS network connection


    After upgrading from F21 to F22 can't connect to corporate WiFi network...

    Upgrading is performed by using fedup. No errors/issues were observed during the upgrade.
    Code:
    fedup --network 22
    dnf distro-sync --setopt=deltarpm=0
    This network configuration worked fine in F21:


    After upgrade F22 cannot establish connection. I would like to debug the problem, but I do not know where to look.

    I need a debugging procedure for network connectivity issues...
    Can someone guide me, please?
    Fedora27.GNOME@Dell_Latitude_E7440
    Fedora26.MATE@HP_Compaq_DC7100

  2. #2
    You should give the output of journalctl ...

  3. #3
    Linux Newbie blnl's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    The Netherlands
    Posts
    207
    Quote Originally Posted by xuhdev View Post
    You should give the output of journalctl ...
    Code:
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): Activation: starting connection 'WLAN-XYZ' (8ba49478-e0e4-42af-bd4a-64968a0bca7d)
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): device state change: disconnected -> prepare (reason 'none') [30 40 0]
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  NetworkManager state is now CONNECTING
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): device state change: prepare -> config (reason 'none') [40 50 0]
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): Activation: (wifi) access point 'WLAN-XYZ' has security, but secrets are required.
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): device state change: config -> need-auth (reason 'none') [50 60 0]
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <warn>  Failed to GDBus.Error:fi.w1.wpa_supplicant1.NotConnected: This interface is not connected: disconnect.
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): device state change: need-auth -> prepare (reason 'none') [60 40 0]
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): device state change: prepare -> config (reason 'none') [40 50 0]
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): Activation: (wifi) connection 'WLAN-XYZ' has security, and secrets exist.  No new secrets needed.
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'ssid' value 'WLAN-XYZ'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'scan_ssid' value '1'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'key_mgmt' value 'WPA-EAP'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'proto' value 'WPA RSN'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'eap' value 'TLS'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'fragment_size' value '1300'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'ca_cert' value '/etc/ssl/certs/ROOT_CA.cer'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'private_key' value '/etc/ssl/certs/EMEA-CA_key.pem'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'private_key_passwd' value '<omitted>'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'client_cert' value '/etc/ssl/certs/EMEA-CA_crt.pem'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'identity' value '*********'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'bgscan' value 'simple:30:-65:300'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: added 'proactive_key_caching' value '1'
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <warn>  Failed to GDBus.Error:fi.w1.wpa_supplicant1.NotConnected: This interface is not connected: disconnect.
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  Config: set interface ap_scan to 1
    Nov 23 10:31:49 E7440-DELL /usr/libexec/gdm-x-session[1927]: (II) intel(0): EDID vendor "AUO", prod id 4413
    Nov 23 10:31:49 E7440-DELL /usr/libexec/gdm-x-session[1927]: (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
    Nov 23 10:31:49 E7440-DELL /usr/libexec/gdm-x-session[1927]: (II) intel(0): Modeline "1920x1080"x0.0  141.00  1920 1936 1952 2104  1080 1083 1097 1116 +hsync -vsync (67.0 kHz eP)
    Nov 23 10:31:49 E7440-DELL gnome-session[1998]: (gnome-settings-daemon:2147): color-plugin-WARNING **: could not find device: property match 'XRANDR_name'='eDP1' does not exist
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL dbus[705]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.hostname1' unit='dbus-org.freedesktop.hostname1.service'
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL systemd[1]: Starting Hostname Service...
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=filter family=2 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=raw family=2 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=security family=2 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=mangle family=2 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=nat family=2 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=filter family=10 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=raw family=10 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=security family=10 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=mangle family=10 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit: <audit-1325> table=nat family=10 entries=0
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL dbus[705]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.hostname1'
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL systemd[1]: Started Hostname Service.
    Nov 23 10:31:52 E7440-DELL audit[1]: <audit-1130> pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 subj=system_u:system_r:init_t:s0 msg='unit=systemd-hostnamed comm="systemd" exe="/usr/lib/system
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <warn>  (wlp2s0): Activation: (wifi) association took too long, failing activation
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): device state change: config -> failed (reason 'ssid-not-found') [50 120 53]
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  NetworkManager state is now CONNECTED_LOCAL
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <warn>  (wlp2s0): Activation: failed for connection 'WLAN-XYZ'
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): device state change: failed -> disconnected (reason 'none') [120 30 0]
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL kernel: IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  connectivity: check for uri 'http://fedoraproject.org/static/hotspot.txt' failed with 'Error resolving 'fedoraproject.org': No addres
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL gnome-session[1520]: Gjs-Message: JS LOG: An active wireless connection, in infrastructure mode, involves no access point?
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL gnome-session[1998]: Gjs-Message: JS LOG: An active wireless connection, in infrastructure mode, involves no access point?
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL gnome-session[1520]: Gjs-Message: JS LOG: An active wireless connection, in infrastructure mode, involves no access point?
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL firewalld[728]: 2015-11-23 10:32:09 ERROR: UNKNOWN_INTERFACE: 'wlp2s0' is not in any zone
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): supplicant interface state: scanning -> disconnected
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): supplicant interface state: disconnected -> scanning
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <warn>  Failed to GDBus.Error:fi.w1.wpa_supplicant1.NotConnected: This interface is not connected: disconnect.
    Nov 23 10:32:11 E7440-DELL NetworkManager[849]: <info>  (wlp2s0): supplicant interface state: scanning -> disconnected
    Nov 23 10:32:22 E7440-DELL audit[1]: <audit-1131> pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 subj=system_u:system_r:init_t:s0 msg='unit=systemd-hostnamed comm="systemd" exe="/usr/lib/system
    lines 5281-5342/5342 (END)
    I see two hings that are failing:
    Code:
    Nov 23 10:31:43 E7440-DELL NetworkManager[849]: <warn>  Failed to GDBus.Error:fi.w1.wpa_supplicant1.NotConnected: This interface is not connected: disconnect.
    and
    Code:
    Nov 23 10:32:09 E7440-DELL NetworkManager[849]: <warn>  (wlp2s0): Activation: (wifi) association took too long, failing activation
    It does not mean anything to me, so I shall Google to learn more.

    If you have any suggestions, I would be glad to hear from you...
    Last edited by blnl; 11-23-2015 at 11:28 AM.
    Fedora27.GNOME@Dell_Latitude_E7440
    Fedora26.MATE@HP_Compaq_DC7100

  4. $spacer_open
    $spacer_close
  5. #4
    It looks like some sort of authentication problem. Are you sure your password is correct? Maybe you also wanna check your wifi security mode (WPA Personal? WPA Enterprise?).

  6. #5
    Linux Newbie blnl's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    The Netherlands
    Posts
    207
    Quote Originally Posted by xuhdev View Post
    It looks like some sort of authentication problem. Are you sure your password is correct? Maybe you also wanna check your wifi security mode (WPA Personal? WPA Enterprise?).
    The strange thing is it all worked in F21
    Code:
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Auto-activating connection 'WLAN-XYZ'.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) starting connection 'WLAN-XYZ'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  (wlp2s0): device state change: disconnected -> prepare (reason 'none') [30 40 0]
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  NetworkManager state is now CONNECTING
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 2 of 5 (Device Configure) scheduled...
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 2 of 5 (Device Configure) starting...
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  (wlp2s0): device state change: prepare -> config (reason 'none') [40 50 0]
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0/wireless): access point 'WLAN-XYZ' has security, but secrets are required.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  (wlp2s0): device state change: config -> need-auth (reason 'none') [50 60 0]
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 2 of 5 (Device Configure) complete.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <warn>  Couldn't disconnect supplicant interface: This interface is not connected.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL gnome-session[1858]: GWeather-Message: Failed to get Yr.no forecast data: 2 Error resolving 'api.yr.no': Name or service not known
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL udisksd[1635]: Mounted /dev/sdb1 at /run/media/boris/STOCK on behalf of uid 1000
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL gnome-session[1858]: GWeather-Message: Failed to get Yr.no forecast data: 2 Error resolving 'api.yr.no': Name or service not known
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL org.gtk.Private.UDisks2VolumeMonitor[1866]: index_parse.c:190: indx_parse(): error opening /run/media/boris/STOCK/BDMV/index.bdmv
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL org.gtk.Private.UDisks2VolumeMonitor[1866]: index_parse.c:190: indx_parse(): error opening /run/media/boris/STOCK/BDMV/BACKUP/index.bdmv
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL gnome-session[1858]: GWeather-Message: Failed to get Yr.no forecast data: 2 Error resolving 'api.yr.no': Name or service not known
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL gnome-session[1858]: GWeather-Message: Failed to get Yr.no forecast data: 2 Error resolving 'api.yr.no': Name or service not known
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL gnome-session[1858]: GWeather-Message: Failed to get Yr.no forecast data: 2 Error resolving 'api.yr.no': Name or service not known
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  (wlp2s0): device state change: need-auth -> prepare (reason 'none') [60 40 0]
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 2 of 5 (Device Configure) scheduled...
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 2 of 5 (Device Configure) starting...
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  (wlp2s0): device state change: prepare -> config (reason 'none') [40 50 0]
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0/wireless): connection 'WLAN-XYZ' has security, and secrets exist.  No new secrets needed.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'ssid' value 'WLAN-XYZ'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'scan_ssid' value '1'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'key_mgmt' value 'WPA-EAP'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'proto' value 'WPA RSN'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'eap' value 'TLS'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'fragment_size' value '1300'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'ca_cert' value '/etc/ssl/certs/ROOT-CA.cer'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'private_key' value '/etc/ssl/certs/EMEA-CA_key.pem'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'private_key_passwd' value '<omitted>'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'client_cert' value '/etc/ssl/certs/EMEA-CA_crt.pem'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'identity' value '********'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'bgscan' value 'simple:30:-65:300'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: added 'proactive_key_caching' value '1'
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Activation (wlp2s0) Stage 2 of 5 (Device Configure) complete.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <warn>  Couldn't disconnect supplicant interface: This interface is not connected.
    Sep 04 09:43:41 E7440-DELL NetworkManager[776]: <info>  Config: set interface ap_scan to 1
    Fedora27.GNOME@Dell_Latitude_E7440
    Fedora26.MATE@HP_Compaq_DC7100

  7. #6
    Linux Newbie blnl's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    The Netherlands
    Posts
    207
    I guess that only available resource I have now is to remove F22 and install F21 again...
    Fedora27.GNOME@Dell_Latitude_E7440
    Fedora26.MATE@HP_Compaq_DC7100

  8. #7
    Linux Newbie blnl's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    The Netherlands
    Posts
    207
    -->
    Quote Originally Posted by blnl View Post
    I guess that only available resource I have now is to remove F22 and install F21 again...
    I have removed F22 and installed F21 on this very same machine.
    The issue is resolved, I can connect to corporate WiFi network with the same setting and certificates that I used before...

    What is wrong with F22 (and F23)?
    (in the meantime I also tried F23, but no success...)
    Last edited by blnl; 01-07-2016 at 02:52 PM.
    Fedora27.GNOME@Dell_Latitude_E7440
    Fedora26.MATE@HP_Compaq_DC7100

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •