hi,

sshd needs more than 10 seconds to accept the public-key.
This is a new affect since about 10 days.

I switched do loglevel debug, here's the log:

May 24 12:48:33 sshd[6816]: debug1: Forked child 6817.
May 24 12:48:33 sshd[6817]: debug1: rexec start in 4 out 4 newsock 4 pipe 6 sock 7
May 24 12:48:33 sshd[6817]: debug1: inetd sockets after dupping: 3, 3
May 24 12:48:33 sshd[6817]: Connection from xxx.xxx.xxx.xxx port 2181
May 24 12:48:33 sshd[6817]: debug1: Client protocol version 2.0; client software version PuTTY_Release_0.58
May 24 12:48:33 sshd[6817]: debug1: no match: PuTTY_Release_0.58
May 24 12:48:33 sshd[6817]: debug1: Enabling compatibility mode for protocol 2.0
May 24 12:48:33 sshd[6817]: debug1: Local version string SSH-2.0-OpenSSH_4.2
May 24 12:48:34 sshd[6817]: debug1: temporarily_use_uid: 0/0 (e=0/0)
May 24 12:48:34 sshd[6817]: debug1: trying public key file /root/.ssh/authorized_keys
May 24 12:48:34 sshd[6817]: debug1: matching key found: file /root/.ssh/authorized_keys, line 1
May 24 12:48:34 sshd[6817]: Found matching RSA key: rsa:key
May 24 12:48:34 sshd[6817]: debug1: restore_uid: 0/0
May 24 12:48:36 sshd[6817]: debug1: temporarily_use_uid: 0/0 (e=0/0)
May 24 12:48:36 sshd[6817]: debug1: trying public key file /root/.ssh/authorized_keys
May 24 12:48:36 sshd[6817]: debug1: matching key found: file /root/.ssh/authorized_keys, line 1
May 24 12:48:36 sshd[6817]: Found matching RSA key: rsa:key
May 24 12:48:36 sshd[6817]: debug1: restore_uid: 0/0
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: temporarily_use_uid: 0/0 (e=0/0)
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: trying public key file /root/.ssh/authorized_keys
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: matching key found: file /root/.ssh/authorized_keys, line 1
May 24 12:48:45 sshd[6817]: Found matching RSA key: rsa:key
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: restore_uid: 0/0
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: ssh_rsa_verify: signature correct
May 24 12:48:45 sshd[6817]: Accepted publickey for root from xxx.xxx.xxx.xxx port 2181 ssh2
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: monitor_child_preauth: root has been authenticated by privileged process
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: Entering interactive session for SSH2.
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: server_init_dispatch_20
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: server_input_channel_open: ctype session rchan 256 win 16384 max 16384
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: input_session_request
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: channel 0: new [server-session]
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_new: init
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_new: session 0
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_open: channel 0
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_open: session 0: link with channel 0
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: server_input_channel_open: confirm session
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: server_input_channel_req: channel 0 request pty-req reply 1
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_by_channel: session 0 channel 0
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_input_channel_req: session 0 req pty-req
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: Allocating pty.
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_pty_req: session 0 alloc /dev/pts/0
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: server_input_channel_req: channel 0 request shell reply 1
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_by_channel: session 0 channel 0
May 24 12:48:45 sshd[6817]: debug1: session_input_channel_req: session 0 req shell
May 24 12:48:45 sshd[6819]: debug1: Setting controlling tty using TIOCSCTTY.
May 24 12:48:45 sshd[6819]: debug1: permanently_set_uid: 0/0


The problem seems to be, sshd looks 3 times in authorized_keys before finally accepting it.

What I did: I checked DNS-issues in /etc/resolve.conf: everything seems ok.
nslookup from client->server and server->client works fine.

In ssh_config I set:
CheckHostIP no
AddressFamily inet

In sshd_config I set:
UseDNS no

Any ideas?

greetz, Boris