Find the answer to your Linux question:
Results 1 to 7 of 7
ive had the newest version of Fedora dual with win xp running for dual boot for the past month or so and have had this question. why is it i ...
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
  1. #1
    Just Joined!
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    my desk
    Posts
    22

    2 partitions? running fedora core


    ive had the newest version of Fedora dual with win xp running for dual boot for the past month or so and have had this question. why is it i can choose from 2 fedoras(i dunno if they are even individual partitions) at GRUB?
    GRUB lists:
    Code:
    Fedora Core (2.4.22-1.2115.nptlsmp)
    Fedora Core-up (2.4.22-1.2115.nptl)
    DOS
    ive always been going with the 1st one(just fedora core) and am wondering why the second one is there? Both are completly functional. I made my linux partition with a swap as well w/ partition magic 8.0. Maybe that fedora core-up is the swap? i know however that when i load up the OS, i think they are using different desktop envirionments. the loading screens look different. perhaps you can tell me what to look for so that when i load up you will be able to identify what is different about them.
    Not a critical problem, of course, but just wondering about why this "is".
    thanks

  2. #2
    Just Joined!
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Calgary Alberta
    Posts
    19
    you have two different kernels thats why it shows up in grub as two different choices for linux.

    If you only use the first choice you can edit the /etc/grub.conf file and remove just the entries for the second choice (Fedora Core-up (2.4.22-1.2115.nptl))
    Your grub.conf should look something like this right now:
    Code:
    # grub.conf generated by anaconda
    #
    # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
    # NOTICE:  You have a /boot partition.  This means that
    #          all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
    #          root (hd0,1)
    #          kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda3
    #          initrd /initrd-version.img
    #boot=/dev/hda
    default=0
    timeout=10
    splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz
    title Fedora Core (2.4.22-1.2115.nptlsmp)
            root (hd0,1)
            kernel /2.4.22-1.2115.nptlsmp ro root=LABEL=/ hdd=ide-scsi rhgb vga=791
            initrd /initrd-2.4.22-1.2115.nptl.img
    title Fedora Core (2.4.22-1.2115.nptl)
           root (hd0,1)
           kernel /vmlinuz-2.4.22-1.2115.nptl ro root=LABEL=/ hdd=ide-scsi rhgb
           initrd /initrd-2.4.22-1.2115.nptl.img
    title DOS
            rootnoverify (hd0,0)
            chainloader +1
    change it to this:

    Code:
    # grub.conf generated by anaconda
    #
    # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
    # NOTICE:  You have a /boot partition.  This means that
    #          all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
    #          root (hd0,1)
    #          kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda3
    #          initrd /initrd-version.img
    #boot=/dev/hda
    default=0
    timeout=10
    splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz
    title Fedora Core (2.4.22-1.2115.nptlsmp)
            root (hd0,1)
            kernel /2.4.22-1.2115.nptlsmp ro root=LABEL=/ hdd=ide-scsi rhgb vga=791
            initrd /initrd-2.4.22-1.2115.nptl.img
    #title Fedora Core (2.4.22-1.2115.nptl)
    #       root (hd0,1)
    #       kernel /vmlinuz-2.4.22-1.2115.nptl ro root=LABEL=/ hdd=ide-scsi rhgb
    #       initrd /initrd-2.4.22-1.2115.nptl.img
    title DOS
            rootnoverify (hd0,0)
            chainloader +1
    Notice the # starting at
    Code:
    #title Fedora Core (2.4.22-1.2115.nptl)
    Those will remove the second choice from your boot up menu. Just make sure that the DOS one remains untouched and that your sure the first choice in the menu is the one you boot from now.

  3. #3
    Just Joined!
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    my desk
    Posts
    22
    ahhhh, much better. thank you buchan. im guessing that what those pound signs are like comments. so therefore it would omit those lines.
    thanks again

  4. $spacer_open
    $spacer_close
  5. #4
    Linux Engineer Giro's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    England
    Posts
    1,219
    Quote Originally Posted by teimu
    im guessing that what those pound signs are like comments.
    pound signs i cant see any ??

  6. #5
    Linux Engineer
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Knoxhell, TN
    Posts
    1,078
    Giro: he's referring to the hash (#).. in the US it is sometimes referred to as a "pound" sign.. don't ask.. i don't know why...
    Their code will be beautiful, even if their desks are buried in 3 feet of crap. - esr

  7. #6
    Just Joined!
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Calgary Alberta
    Posts
    19
    ahhh ok here I thought Giro was being sarcastic

    Pound signs ... hash marks ... Comment markers whatever ...
    one of these --> #
    no matter what you call them they do the job
    put it at the begining of a line and the line is ignored

  8. #7
    Linux Engineer Giro's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    England
    Posts
    1,219
    Ok i guessed that just wanted to be sure since i come from the UK i know what currency we use

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •